Informacje i komunikaty o zmianach
przepisów transportowych 
 > P O L S K A  <

Strona Stowarzyszenia

STRONA GŁÓWNA    > Spis > Przepisy transportowe w krajach europy <   > Najnowsze informacje GLW <
 

Albania, Austria, Belgia, Białoruś, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Jugosławia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Macedonia, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Rosja, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, Wielka Brytania, Włochy, Unia Europejska

P O L S K A

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 22 sierpnia 2001r.

W związku otrzymaniem informacji dotyczącej statusu epizootycznego w zakresie klasycznego pomoru świń, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że z dniem 21 sierpnia 2001r. godz. 2400 (w nocy z wtorku na środę) przywraca się możliwość importu z Węgier do Polski towarów wymienionych poniżej:

  • żywych świń i dzików,

  • surowego mięsa, jelit oraz podrobów tych gatunków,

  • przetworów z mięsa wieprzowego i dzików,

  • skór surowych wieprzowych i dzików,

  • nasienia i zarodków pochodzących od tych gatunków,

  • wszystkich surowców niejadalnych nie poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C, 

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 13 sierpnia 2001r.

Ponadto, po ponownym przeanalizowaniu ryzyka przeniesienia klasycznego pomoru świń, z dniem 14 sierpnia 2001r. godz. 2400 przywraca się możliwość importu jelit wieprzowych,

z krajów:

Austrii, Belgii, Białorusi, Chorwacji, Danii, Finlandii, Francji, Grecji, Holandii, Irlandii, Norwegii, Portugalii, Rumunii, Słowenii, Rosji, Włoch, Węgier, Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Wielkiego Księstwa Luksemburga, Księstwa Lichtensteinu, Królestwa Szwecji, Konfederacji Szwajcarskiej.

 Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 13 sierpnia 2001r.

W związku otrzymaniem informacji dotyczącej statusu epizootycznego w zakresie klasycznego pomoru świń, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że z dniem 14 sierpnia 2001r. godz. 2400 (w nocy z wtorku na środę) przywraca się możliwość importu do Polski towarów wymienionych poniżej:

  • żywych świń i dzików,

  • surowego mięsa, jelit oraz podrobów tych gatunków,

  • przetworów z mięsa wieprzowego i dzików, z wyjątkiem towarów poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C,

  • skór surowych wieprzowych i dzików,

  • nasienia i zarodków pochodzących od tych gatunków,

  • wszystkich surowców niejadalnych nie poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C,

 z krajów:

Bułgarii, Estonii, Litwy, Łotwy, Republiki Czeskiej.

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 6 sierpnia 2001r.

W związku z kryzysem jaki w obecnej chwili dotknął Polskę, spowodowanym powodzią na terenie nieomal całego kraju oraz poważną dezorganizacją życia państwa, w obawie przed możliwością przeniesienia i rozprzestrzenienia się chorób zakaźnych zwierząt, a w szczególności klasycznego pomoru świń, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że z dniem 5 sierpnia 2001r. godz. 2400 wprowadzony został tymczasowy zakaz importu do Polski towarów wymienionych poniżej:

  • żywych świń i dzików,

  • surowego mięso, jelit, podrobów tych gatunków,

  • przetworów z mięsa wieprzowego i dzików z wyjątkiem tych towarów poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C.

  • skór surowych wieprzowych i dzików,

  • nasienia i zarodków pochodzącego od tych gatunków,

  • wszystkich surowców niejadalnych nie poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C.

z krajów:

Austria, Belgia, Białoruś, Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Holandia, Irlandia, Lichtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Norwegia, Portugalia, Rumunia, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Rosja, Włochy, Węgry, Wielka Brytania i Irlandia Północna

Główny Lekarz Weterynarii zwrócił się do Szefów Służb Weterynaryjnych ww. państw z pytaniami:

  1. Czy na terenie Pańskiego kraju stwierdzono klasyczny pomór świń?

  2. Czy do pańskiego kraju importowane są towary tj. żywe świnie, dziki, mięso, jelita, nasienie i embriony oraz podroby pochodzące od tych gatunków, z państw gdzie występuje klasyczny pomór świń?

Do dnia dzisiejszego nie otrzymał on na nie odpowiedzi. W takim przypadku ewentualne uchylenie zakazu zostanie rozpatrzone po całościowej analizie możliwości przeniesienia do Polski CSF z uwzględnieniem wysokości importu do Polski ww. towarów.

Zakazy importu i tranzytu ww. towarów zostały wprowadzone już wcześniej dla:

  1. Hiszpanii – 22 czerwca 2001r.

  2. Niemiec – 29 czerwca 2001r.

  3. Słowacja – 4 lipca 2001r.

  4. Ukrainy – 19 lipca 2001r.

ponieważ w tych krajach wystąpił klasyczny pomór świń.

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 23 lipca 2001r.

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w związku ze spadkiem ryzyka przeniesienia do Polski wirusa pryszczycy, z dniem 22 lipca 2001r. godz. 24 00 przywraca się możliwość importu do Polski następujących towarów:

  • zwierząt żywych: bydła, kóz, owiec, świń, oraz innych parzystokopytnych;
  • mięsa surowego, przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i jelit tych gatunków; nie poddanych obróbce termicznej ( pasteryzacji ) w temperaturze powyżej 72 0 C;
  • surowego mleka i jego przetworów nie poddanych obróbce termicznej ( pasteryzacji ) w temperaturze powyżej 72 0 C;
  • nasienia i embrionów;
  • surowych skór, wełny potnej ( niepranej ), szczeciny i włosia niepranego;
  • kości, rogów, kopyt, racic nie poddanych obróbce termicznej;

z państw:

Republiki Austrii, Królestwa Belgii, Grecji, Królestwa Hiszpanii, Księstwa Luxemburga, Republiki Portugalii, Republiki Federalnej Niemiec, Królestwa Norwegii, Konfederacji Szwajcarskiej, Księstwa Lichtensteinu i Republiki Włoskiej.

Zakaz importu ww. towarów obowiązuje nadal w stosunku do krajów, w których wystąpiła pryszczyca. Mimo, iż została ona już zwalczona w Holandii, Francji i Irlandii, produkty stamtąd pochodzące nie są w 100% bezpieczne. W Wielkiej Brytanii i Irlandii Płn. nadal notowane są nowe ogniska pryszczycy.

Równocześnie przypomina się, że w związku z występowaniem BSE, w stosunku do krajów, w których wystąpiła ta choroba, w dalszym ciągu obowiązują ograniczenia w imporcie do Polski towarów mogących zawierać priony.

Z powodu klasycznego pomoru świń obowiązują również zakazy importu i tranzytu świń i dzików oraz towarów od nich pochodzących z Hiszpanii, Niemiec, Słowacji, a także z Ukrainy.

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 19 lipca 2001r.

W związku z otrzymaną informacją o wystąpieniu klasycznego pomoru świń u dzików na Ukrainie, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że z dniem 19.07.2001 r. godz. 2400 wprowadzony został czasowy zakaz importu i tranzytu przez Polskę z Ukrainy następujących towarów:

  • świń i dzików,
  • surowego mięsa, jelit i podrobów tych gatunków, przetworów z mięsa wieprzowego i dzików, z wyłączeniem przetworów poddanych obróbce termicznej powyżej 72oC,
  • skór surowych wieprzowych i z dzików,
  • wszystkich surowców niejadalnych pochodzących ze świń i z dzików nie poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72oC.

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 4 lipca 2001r.

     W związku z wystąpieniem w Grecji potwierdzonego przypadku gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) Główny Lekarz Weterynarii informuje, że z dniem 5 lipca 2001r. godz. 2400 wstrzymuje się import z Grecji do Polski towarów wymienionych w załączniku do Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2000r. w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących z Republiki Francuskiej, (...) (Dz.U. Nr 122 poz.1342).

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 4 lipca 2001r.

    Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że w związku ze stwierdzeniem klasycznego pomoru świń w Republice Słowackiej, z dniem 4 lipca 2001r. o godz. 2400 wprowadzony zostanie zakaz importu i tranzytu przez terytorium Polski z Republiki Słowackiej niżej wymienionych zwierząt i towarów:

  • świnie i dziki,

  • surowego mięso, jelit, podrobów tych gatunków,

  • przetworów z mięsa wieprzowego i dzików z wyjątkiem tych towarów poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C.

  • skór surowych wieprzowych i dzików,

  • wszystkich surowców niejadalnych nie poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C.

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

29 czerwiec 2001r.

     Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że w związku z wybuchem klasycznego pomoru świń w Republice Federalnej Niemiec, w landzie Dolna Saksonia, dystrykt Soltau-Fallingbostel, z dniem 29 czerwca 2001r. godz. 2400 wprowadzony zostanie zakaz importu i tranzytu przez terytorium Polski z Republiki Federalnej Niemiec niżej wymienionych zwierząt i towarów:

  • świnie i dziki,

  • surowego mięso, jelit, podrobów tych gatunków,

  • przetworów z mięsa wieprzowego i dzików z wyjątkiem tych towarów poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C.

  • skór surowych wieprzowych i dzików,

  • wszystkich surowców niejadalnych pochodzących od tych zwierząt nie poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C.

     Zakaz obowiązuje do odwołania.

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 29 czerwca 2001r.

W związku ze stałą tendencją spadkową ilości ognisk i diagnozowanych nowych przypadków pryszczycy na kontynencie europejskim, Główny Lekarz Weterynarii informuje, iż:

  1. z dniem 29 czerwca 2001r. godz. 2400 przywraca się możliwość tranzytu przez terytorium Polski, następujących towarów:

  • zwierząt żywych: bydła, kóz, owiec, świń oraz innych parzystokopytnych;

  • mięsa surowego, przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i jelit tych gatunków nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 720C;

  • surowego mleka i jego przetworów nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 720C;

  • nasienia i embrionów;

  • surowych skór, wełny potnej (niepranej), szczeciny i włosia niepranego,

  • kości, rogów, kopyt, racic nie poddanych obróbce termicznej;

z państw: Republiki Austrii, Królestwa Belgii, Grecji, Królestwa Hiszpanii, Księstwa Luxemburga, Republiki Portugalii, Republiki Federalnej Niemiec, Królestwa Norwegii, Konfederacji Szwajcarskiej, Księstwa Lichtensteinu i Republiki Włoskiej. 

  1. Ponadto z dniem 29 czerwca 2001r. godz. 2400 przywraca się możliwość tranzytu towarów przez terytorium Polski do Rosji, za wyjątkiem towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2001r. (Dz.U. Nr 22 poz.258) pochodzących z Republiki Francuskiej, Irlandii, Królestwa Niderlandów oraz Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

 Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 22 czerwca 2001r.

W związku z otrzymaną informacją o wystąpieniu pomoru świń w Królestwie Hiszpanii, Główny Lekarz Weterynarii polecił, aby graniczni lekarze weterynarii wydali czasowy zakaz importu i tranzytu przez Polskę z Królestwa Hiszpanii następujących towarów:

  • świń i dzików,

  • mięsa wieprzowego i dzików, podrobów, jelit oraz przetworów z mięsa tychże, z wyłączeniem przetworów poddanych obróbce termicznej powyżej 720 C,

  •  skór surowych wieprzowych i z dzików oraz wszystkich surowców niejadalnych pochodzących od tych zwierząt, nie poddanych obróbce termicznej.

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 20 czerwca 2001r.

Z dniem 20 czerwca 2001 r. o godz. 2400 przywraca się możliwość tranzytu do Rosji (zakaz tranzytu był wprowadzony dnia 28 marca 2001 r.), mleka i przetworów mlecznych poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72ºC oraz karmy dla zwierząt podlegającej kontroli granicznej z Republiki Francuskiej, Republiki Irlandii, Królestwa Niderlandów.

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 20 czerwca 2001r.

 

 Z dniem 20 czerwca 2001 r. o godz. 2400 przywraca się możliwość tranzytu do Rosji (zakaz tranzytu był wprowadzony dnia 28 marca 2001 r.), produktów mięsnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 720C, w opakowaniach próżniowych - dla wszystkich krajów państw europejskich łącznie z państwami Unii Europejskiej, Europy Wschodniej i państw nadbałtyckich za wyjątkiem: Republiki Francuskiej, Republiki Irlandii, Królestwa Niderlandów oraz Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 18 czerwca 2001r.

 

Główny Lekarz Weterynarii polecił granicznym lekarzom weterynarii, aby uchylili od 17 czerwca 2001r. o godzinie 24.00, zakaz importu zwierząt i towarów pochodzenia zwierzęcego, wprowadzony 27 lutego 2001r. w związku z pryszczycą, wobec Danii, Finlandii i Szwecji.

W tym samym terminie, odwołany zostaje zakaz tranzytu (wydany 26 marca 2001r.) wobec tych samych zwierząt i towarów, pochodzących z Danii, Finlandii i Szwecji.  

Jednocześnie, przypomina się, że w stosunku do Danii obowiązują restrykcje importowe związane z wystąpieniem na terenie tego kraju BSE. Oznacza to podtrzymanie zakazu importu bydła, wołowiny oraz produktów mogących przenosić priony w stosunku do tego państwa. (rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2000r. - Dz. U Nr 122 poz. 1342)

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii 

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 8 czerwca 2001r.

W związku z występowaniem potwierdzonego przypadku gąbczastej encefalopatii bydła w Republice Czeskiej, Główny Lekarz Weterynarii polecił, aby graniczni lekarze weterynarii wprowadzili zakaz importu z Republiki Czeskiej, bydła, mięsa wołowego, podrobów i jelit wołowych, przetworów z mięsa wołowego, zgodnie z przepisami art. 14 ust. 4 pkt 2c ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752).

Powyższy zakaz obowiązuje od dnia 8 czerwca 2001r. godz. 16° °

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 6 czerwca 2001r.

W nawiązaniu do pisma z dnia 27 lutego 2001r. w sprawie wprowadzenia zakazu przywozu następujących towarów:

  • zwierząt żywych: kóz, owiec, świń oraz innych parzystokopytnych;

  • mięsa surowego, przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i jelit tych gatunków nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 72o C;

  • surowego mleka i jego przetworów nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 72oC;

  • nasienia i embrionów;

  • surowych skór, wełny potnej (niepranej), szczeciny i włosia niepranego;

  • kości, rogów, kopyt, racic nie poddanych obróbce termicznej;

Główny Lekarz Weterynarii polecił uchylenie wspomnianego zakazu dla jelit solonych, skór surowych, wełny potnej (niepranej), szczeciny i włosia niepranego; dla wszystkich krajów za wyjątkiem: Republiki Francuskiej, Irlandii, Królestwa Niderlandów, Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Uchylenie wchodzi w życie z dniem 11 czerwca 2001 godz.24oo 

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 5 czerwca 2001r.

W związku ze stałą tendencją spadkową ilości ognisk i diagnozowanych nowych przypadków pryszczycy na kontynencie europejskim, Główny Lekarz Weterynarii wystąpił do wojewodów o stopniowe znoszenie, w wydanych przez nich rozporządzeniach, restrykcji dotyczących zabezpieczenia kraju przed pryszczycą.

W dniu 25 maja 2001 r. w pierwszej kolejności, zaproponował on:

  1. zniesienia wszystkich rygorów dezynfekcyjnych na przejściach granicznych, na granicy wschodniej, południowej i północnej;

  2. zniesienia obowiązkowej dezynfekcji rąk, z pozostawieniem dezynfekcji środków transportu i konfiskaty żywności na granicy zachodniej;

  3. zniesienia obowiązkowej dezynfekcji rąk z pozostawieniem: mat dezynfekcyjnych w międzynarodowych portach lotniczych i morskich. Konfiskata żywności i wypełnianie ankiet dotyczyć powinny wyłącznie podróżnych przybywających z Wielkiej Brytanii.

Następnie, w dniu 4 czerwca 2001r., Główny Lekarz Weterynarii wystąpił o zniesienie:

  1. ograniczenia organizowania spędów, wystaw i innych imprez z udziałem zwierząt parzystokopytnych w 30 kilometrowym pasie przy granicy zachodniej;

  2. przeprowadzania kontroli paczek i przesyłek kurierskich.

Wprowadzenie powyższych regulacji powinno nastąpić z dniem 5 czerwca 2001 r., jednakże ostateczną datę ustalają już sami wojewodowie.  

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 23 maja 2001r.

W nawiązaniu do zakazu z dnia 5 lutego 2001 w sprawie przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej żelatyny wołowej i wołowo wieprzowej oraz produktów ją zawierających, a podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, Główny Lekarz Weterynarii zezwala na import: bydlęcej żelatyny spożywczej pozyskanej ze skór bydlęcych, pochodzącej z krajów CEFTA: Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Węgierskiej.

Warunkiem importu jest towarzyszenie przesyłce nowego wzoru świadectwa zdrowia dla tej żelatyny oraz uzyskanie od Powiatowego Lekarza Weterynarii decyzji ustalającej miejsce składowania.

 Zezwolenie wchodzi w życie z dniem 23 maja 2001r. od godziny 2400.

Źródło: Rzecznik prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 15 maja 2001r.

Z dniem 15 maja 2001 r. o godzinie 2400 Główny Lekarz Weterynarii poleca uchylić zakaz importu z dnia 27 lutego 2001 r.

  • zwierząt żywych: kóz, owiec, świń oraz innych parzystokopytnych;

  • mięsa surowego, przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i jelit tych gatunków nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze poniżej 72oC;

  • surowego mleka i jego przetworów nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze poniżej 720C

  • nasienia i zarodków ww. gatunków zwierząt;

  • surowych skór, wełny potnej (niepranej), szczeciny i włosia niepranego;

  • kości, rogów, kopyt, racic nie poddanych obróbce termicznej.

w stosunku do Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 15 maja 2001r.

Z dniem 15 maja 2001 r. o godzinie 2400 Główny Lekarz Weterynarii poleca uchylić zakaz importu surowego mleka i jego przetworów nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze poniżej 720C; w stosunku do Republiki Węgierskiej. 

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 11 maja 2001r.

W nawiązaniu do pisma z dnia 28 marca 2001r., w sprawie wprowadzenia zakazu tranzytu - żywych zwierząt, mięsa i produktów mięsnych, mleka i produktów mlecznych, ryb i produktów rybnych, łącznie z wyrobami gotowymi wszystkich rodzajów, jak również surowców mięsnych i pasz z państw europejskich łącznie z państwami Unii Europejskiej, Europy Wschodniej i państw nadbałtyckich - do Rosji,

  Główny Lekarz Weterynarii poleca uchylić wspomniany zakaz w odniesieniu do towarów:

  • mleka i przetworów mlecznych poddanych obróbce termicznej w temperaturze poniżej 72° C,

  • konserw sterylizowanych i pasteryzowanych,

  • ryb i owoców morza oraz ich przetworów,

  • drobiu żywego i piskląt jednodniowych,

  • mięsa drobiowego i jego przetworów,

  • jaj SPF, jaj wylęgowych i konsumpcyjnych,

  • proszku jajecznego,

  • karmy dla zwierząt podlegającej kontroli weterynaryjnej;

 w stosunku do krajów wymienionych w zakazie z dn. 28.03.01, za wyjątkiem:

  • Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej
  • Republiki Irlandii

  • Republiki Francuskiej

  • Królestwa Niderlandów

  Uchylenie wchodzi w życie z dniem 11 maja 2001, o godzinie 24° °  

 

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 9 maja 2001r.

     W związku z uzyskaniem wyczerpujących informacji dotyczących sytuacji epizootycznej w Republice Węgierskiej w zakresie gąbczastej encefalopatii bydła, Główny Lekarz Weterynarii poleca, aby Graniczni Lekarze Weterynarii, uchylili zakaz przywozu (importu), dla towarów wymienionych w rozporządzeniu z dnia 19 grudnia 2000r. pochodzących z Węgier.

     Uchylenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Równocześnie przypomina się, iż w dalszym ciągu obowiązuje zakaz importu i tranzytu ze wszystkich krajów mączek mięsnych, mięsno – kostnych i kostnych pochodzących od wszystkich ssaków oraz żelatyny wołowej, wołowo – wieprzowej, a także produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, które ją zawierają, a podlegają weterynaryjnej kontroli granicznej.

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

z dnia 9 maja 2001r.

  W nawiązaniu do pisma z dnia 28 marca 2001r., w sprawie wprowadzenia zakazu tranzytu - żywych zwierząt, mięsa i produktów mięsnych, mleka i produktów mlecznych, ryb i produktów rybnych, łącznie z wyrobami gotowymi wszystkich rodzajów, jak również surowców mięsnych i pasz z państw europejskich łącznie z państwami Unii Europejskiej, Europy Wschodniej i państw nadbałtyckich – do Rosji,

 Główny Lekarz Weterynarii poleca uchylić wspomniany zakaz w odniesieniu do towarów:  

  • mleka i przetworów mlecznych poddanych obróbce termicznej w temperaturze poniżej 72° C,

  • przetworów mięsnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze poniżej 72° C,

  • ryb i owoców morza oraz ich przetworów,

  • drobiu żywego i piskląt jednodniowych,

  • mięsa drobiowego i jego przetworów,

  • jaj SPF, jaj wylęgowych i konsumpcyjnych,

  • proszku jajecznego;

 w stosunku do następujących krajów:

  • Republiki Chorwacji

  • Republiki Estonii

  • Republiki Słowackiej

  • Węgier

  • Republiki Słowenii

  • Rumunii

  • Bułgarii

Uchylenie wchodzi w życie z dniem 10 maja 2001, o godzinie 0°°

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 

27 kwietnia 2001r.

W nawiązaniu do zakazu z dnia 29 marca 2001 r. Główny Lekarz Weterynarii znosi z dniem 28 kwietnia 2001 r. godz. 0oo, zakaz tranzytu następujących towarów pochodzących z Czech do Federacji Rosyjskiej:

  • mleka i przetworów mlecznych poddanych obróbce termicznej w temp. 72 o C

  • mięsa i jego przetworów poddanych obróbce termicznej w temp. 72 o C

  • ryb, przetworów rybnych oraz produktów morza

  • mięsa drobiowego i jego przetworów

  • proszku jajecznego

  • jaj wylęgowych, jaj SPF oraz piskląt jednodniowych

 

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii

18 kwietnia 2001r.

 

Z dniem 18 kwietnia 2001r. uchylony został zakaz przywozu wymienionych niżej zwierząt i towarów w stosunku do następujących krajów: Republiki Chorwacji, Republiki Estonii, Rumunii, Bułgarii, Islandii, Republiki Słowenii.

  • zwierząt żywych: kóz, owiec, świń oraz innych parzystokopytnych;

  • mięsa surowego, przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i jelit tych gatunków nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 72oC;

  • surowego mleka i jego przetworów nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 72oC;

  • nasienia i embrionów;

  • surowych skór, wełny potnej (niepranej), szczeciny i włosia niepranego,

  • kości, rogów, kopyt, racic nie poddanych obróbce termicznej;

Kraje te przedstawiły szereg dokumentów w odpowiedzi na nasze pytania i zostały zakwalifikowane jako bezpieczne i wolne od pryszczycy. Brane były pod uwagę m.in.: warunki i szybkość zabezpieczenia granic oraz nieobecność w ostatnim czasie importu ww. towarów z krajów objętych tą chorobą.

Dnia 27 lutego 2001r. wprowadzony został zakaz importu tych towarów ze wszystkich krajów Unii Europejskiej oraz Norwegii, Szwajcarii, Wielkiego Księstwa Lichtensteinu, Węgier, Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Chorwacji, Republiki Estonii, Rumunii, Bułgarii, Islandii, Republiki Słowenii.

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii

z dnia 29 marca 2001 r.

W związku z wprowadzeniem przez Federację Rosyjską zakazu importu żywych zwierząt, mięsa i produktów mięsnych, mleka i produktów mleczarskich, ryb i produktów rybnych, łącznie z wyrobami gotowymi wszystkich rodzajów, jak również surowców mięsnych z państw europejskich łącznie z państwami Unii Europejskiej, Europy Wschodniej i państw nadbałtyckich, Główny Lekarz Weterynarii polecił, aby Graniczni Lekarze Weterynarii, zgodnie z art. 14 ust.4 pkt 2c ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r., o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) wydali zakaz tranzytu przez Polskę powyższych towarów z ww. państw.

Zakaz wchodzi w życie z dniem 29 marca 2001r. z godziną otrzymania i obowiązuje aż do odwołania. 

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii

z dnia 27 marca 2001 

W celu zapobieżenia przeniesienia pryszczycy do Polski, Główny Lekarz Weterynarii polecił, aby Graniczni Lekarze Weterynarii, zgodnie z przepisami art. 14 ust. 4 pkt 2c ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r., o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752), wydali zakaz tranzytu przez Polskę zwierząt i towarów, wymienionych w zakazie z dnia 27 lutego 2001r., pochodzących z Belgii, Finlandii, Szwecji, Danii, Włoch, Austrii, Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Hiszpanii, Portugalii, Luxemburga i Grecji.

Zakaz wchodzi w życie w dniu 27 marca 2001r. z godziną otrzymania i obowiązuje aż do odwołania.

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii

z dnia 23 marca 2001r.

W związku z potwierdzonymi przypadkami pryszczycy w Irlandii, w celu zapobieżenia jej rozprzestrzenienia po całym kraju, Główny Lekarz Weterynarii podjął kolejne obostrzenia.

Polecił, aby Graniczni Lekarze Weterynarii, zgodnie z przepisami art. 14 ust. 4 pkt 2c ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r., o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752), wydali zakaz tranzytu przez Polskę zwierząt i towarów, wymienionych w zakazie z dnia 27 lutego 2001r., pochodzących z Irlandii.

Zakaz wchodzi w życie w dniu 23 marca 2001r. z godziną otrzymania i obowiązuje aż do odwołania.

 

Obwieszczenie Głównego Lekarza Weterynarii

z dnia 1 marca 2001r.

Kontynuując działania mające na celu redukcję zagrożenia wirusem pryszczycy w Polsce, Główny Lekarz Weterynarii dr Andrzej Komorowski, przesłał Wojewódzkim Lekarzom Weterynarii województw: dolnośląskiego, lubuskiego, małopolskiego, mazowieckiego, podkarpackiego, śląskiego, wielkopolskiego oraz zachodniopomorskiego, a także dyrektorowi Przedsiębiorstwa Państwowego Port Lotniczy oraz komendantowi Komendy Straży Granicznej i prezesowi Głównego Urzędu Ceł szczegółowy zestaw pytań w postaci ankiety pozwalający usprawnić kontrolę nad możliwością przeniesienia wirusa pryszczycy u ludzi. Jednocześnie z pośród różnych działań należy wymienić maty nasączone środkiem dezynfekcyjnym, przez które przechodzą ludzie lub przejeżdżają samochody. A także konfiskatę produktów żywnościowych mogących również stanowić materiał zakaźny. Skonfiskowane środki spożywcze będą poddane utylizacji mającej na celu całkowite zniszczenie wirusa.

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii

z dnia 27 lutego 2001r.


W związku z niebezpieczeństwem rozprzestrzenienia się pryszczycy w krajach, na teren których we wcześniejszym okresie dokonywany był ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, import zwierząt oraz towarów mogących stanowić wektor choroby, Główny Lekarz Weterynarii poleca, aby Graniczni Lekarze Weterynarii, zgodnie z przepisami art. 14 ust. 4 pkt 2c ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r., o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752), wydali zakaz przywozu wymienionych niżej zwierząt i towarów ze wszystkich krajów Unii Europejskiej oraz Norwegii, Szwajcarii, Wielkiego Księstwa Lichtensteinu, Węgier, Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Chorwacji, Republiki Estonii, Rumunii, Bułgarii, Islandii, Republiki Słowenii: 

  • zwierząt żywych: kóz, owiec, świń oraz innych parzystokopytnych;

  • mięsa surowego, przetworów z mięsa surowego oraz podrobów i jelit tych gatunków nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 720C;

  • surowego mleka i jego przetworów nie poddanych obróbce termicznej (pasteryzacji) w temperaturze powyżej 720C;

  • nasienia i embrionów;

  • surowych skór, wełny potnej (niepranej), szczeciny i włosia niepranego,

  • kości, rogów, kopyt, racic nie poddanych obróbce termicznej;

Zakaz wchodzi w życie z dniem ogłoszenia i obowiązuje aż do odwołania.

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii 
20.02.2001 r.

W związku z pojawieniem się  w Internecie informacji zatytułowanej "Nowa odsłona afery żelatynowej Główny Lekarz Weterynarii wyjaśnia, że decyzję o zakazie importu żelatyny podjął w sytuacji zagrożenia chorobą BSE. Zakaz dotyczy spożywczej żelatyny wołowej i wołowo - wieprzowej jako potencjalnych nośników prionów tej choroby. Nigdy natomiast nie rozważano wprowadzania zakazu na żelatynę wieprzową, drobiową i rybną, ponieważ te gatunki zwierząt nie chorują na gąbczastą encefalopatię mózgu.

 

 

 M.P. Nr 4 poz. 83 z dnia 8 lutego 2001 r.

 

OBWIESZCZENIE

GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII

 z dnia 25 stycznia 2001 r.

 

w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze.

 

Na podstawie art. 11 ust. 5 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) ogłasza się:

1)      rejestr państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso, podroby oraz jelita naturalne: wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie, wieprzowe; świeże mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory mleczne; przedżołądki wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec; ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków; jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie; zwierzęce jadalne preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji; mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, w tym karma dla psów i kotów, stanowiący załącznik nr 1 do obwieszczenia,

2)      rejestr państw, z których mogą być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne oraz suszone mięso i ekstrakty mięsne z: bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych, domowych owiec lub kóz, świń domowych, dzików hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego, domowych królików, parzystokopytnych zwierząt łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy oraz dzikiego ptactwa łownego, stanowiący załącznik nr 2 do obwieszczenia.

 

Ustalone w załącznikach nr 1 i 2 do niniejszego obwieszczenia rejestry państw zastępują rejestry państw stanowiące załączniki nr 1 i 2 do obwieszczenia Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 1 grudnia 2000 r. w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze (Monitor Polski Nr 40, poz. 800).

 

ZAŁĄCZNIKI

 

ZAŁĄCZNIK Nr 1

Rejestr państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso, podroby oraz jelita naturalne: wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie, wieprzowe; świeże mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory mleczne; przedżołądki wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec; ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków; jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie; zwierzęce jadalne preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji1); mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, w tym karma dla psów i kotów.

 

ZAŁĄCZNIK Nr 2

Rejestr państw, z których mogą być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne oraz suszone mięso i ekstrakty mięsne z: bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych, domowych owiec lub kóz, świń domowych, dzików hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego, domowych królików, parzystokopytnych zwierząt łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy oraz dzikiego ptactwa łownego.

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii

z dnia 2 lutego 2001r.

Główny Lekarz Weterynarii na konferencji prasowej poinformował o podjęciu działań w celu wprowadzenia od dnia 6 lutego 2001 roku całkowitego zakazu importu mączek mięsno-kostnych, mięsnych, kostnych i z krwi z krajów, które dotychczas nie były objęte takim zakazem.

Polska wprowadzi systematyczne testy na obecność choroby szalonych krów i oczekuje pomocy Unii Europejskiej.

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii

Z dnia 19 stycznia 2001r.

Główny Lekarz Weterynarii w dniu 18 stycznia br. odwołał polecenie, które dnia 16 stycznia br. wydał granicznym lekarzom weterynarii, a dotyczące podjęcia działań w celu nie wpuszczenia od dnia 17 stycznia br. od godz. 24.00 (,czyli o północy z 17 na 18 stycznia br.) na teren Polski pochodzących z Austrii : bydła, mięsa wołowego, podrobów i jelit wołowych oraz przetworów z mięsa wołowego.

Powyższe działanie jest związane z otrzymaniem dnia 18 stycznia br. od weterynaryjnych władz austriackich informacji o nie potwierdzeniu wystąpienia w Austrii przypadku BSE. Przeprowadzone badania nie potwierdziły, że podejrzewana o to sztuka bydła była faktycznie chora na BSE.

 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii

Z dnia 17 stycznia 2001r.

Główny Lekarz Weterynarii wydał granicznym lekarzom weterynarii polecenie podjęcia działań w celu nie wpuszczenia od dnia 17 stycznia br. od godz. 24.00 (,czyli o północy z 17 na 18 stycznia br.) na teren Polski pochodzących z Włoch i Austrii : bydła, mięsa wołowego, podrobów i jelit wołowych oraz przetworów z mięsa wołowego.

Jednocześnie przypominam, że w związku ze stale zwiększającą się ilością zdiagnozowanych przypadków BSE w krajach ościennych, w celu ograniczenia możliwości przeniknięcia do Polski i wprowadzenia na rynek produktów mogących zawierać czynnik zakaźny Główny Lekarz Weterynarii wydał granicznym lekarzom weterynarii dnia 8 grudnia br. polecenie podjęcia działań w celu nie wpuszczenia od dnia 10 grudnia br. od godz. 0.00 na teren Polski pochodzących z : Włoch i Austrii: mączek mięsnych i mączek mięsno-kostnej.

 

 Zakaz tranzytu mączek mięsnych i mączek mięsno-kostnej

W związku ze stale zwiększającą się ilością zdiagnozowanych przypadków BSE w krajach ościennych, w celu ograniczenia możliwości przeniknięcia do Polski i wprowadzenia na rynek produktów mogących zawierać czynnik zakaźny Główny Lekarz Weterynarii wydał granicznym lekarzom weterynarii polecenie zakazania od dnia 14 grudnia br. od godz. 0.00 tranzytu przez Polskę ze wszystkich krajów członkowskich Unii Europejskiej: mączek mięsnych i mączek mięsno-kostnej.   

Źródło: Informacja Głównego Lekarza Weterynarii

 


Ó Copyright by PSM S.C. 1999r.
All Rights Reserved